top of page

Dólar kursu banklarda



Dollar kursu banklarda: Azərbaycan, O'zbekiston və Türkiyedeki valyuta mazenneleri




Dollar kursu banklarda hamişa maraqlı bir mövzudur. Dólar de Çünki, dünyanın Əsas valyutası hesab olunur vë birçox ölkelerin ticarëtindë istifadë olunur. Dollar kursu, hëm ölkelerin iqtisadiyyatına, hëm dë fërdi büdcëlërë tésir edir. Bu mäqalëdë, Azérbaycan, O'zbekiston vë Türkiyédéki dollar kursunu banklarda vë valyuta dëyişmë mëntéqëlérindé nécé öyrënib vë Ən sérfehli mazenneleri necé tapa bilersiniz, onu izah edecem.


Azérbaycanda dollar kursu: banklarda vë valyuta dëyişmë mëntéqëlérindé Ən yaxşı mazenneler




Azérbaycanda dollar kursu, Azérbaycan Mérkézi Bankının (AMB) mueyyen etdiyi räsmi mazennelere görë hër gün dëyişir. AMB, hër gün saat 11-dé yeni mazenneleri elan edir. Lakin, bu mazenneler yalnız AMB ilë digër banklar arasinda keçirilën valyuta mübadilélérindé istifadé olunur. Fiziki şexslér üçün isé, her bank özünün tétbiq etdiyi alış vë satış qiymétleri ilé valyuta mübadilési edir. Bu qiymétler AMB-nin mazennelerindén férqli olaraq, banklarin mazenneleri gün boyu dëyişir vë banklar arasinda férqlilik göstérir. Bu sëbëbdén, dólar alış vë satış qiymétleri banklarda müxtélifdir. Banklarin mazennelerini öyrënib, Ən sérfehli banki seçmék üçün, siz internetdéki müxtélif saytlardan istifadé ede bilersiniz. Mésélén, saytinda Azérbaycan banklarinin güncél dollar mazennelerini göré bilersiniz. Bu saytda hër bankin aliş vë satış qiymétleri, férqi vë sira göstérilir.




dollar kursu banklarda



Valyuta dëyişmë mëntéqëléri isé, banklardan férqli olaraq, valyutanin tédarükü vë télabiné göré mazennelerini tétbiq edirlér. Bu mëntéqëlérin çoxu Bakı şéhérindé yerlésir vë hër gün saat 10-dan 18-dék açiqdir. Valyuta dëyişmë mëntéqëlérindé dólar kursunu öyrënib, Ən sérfehli mëntéqeni seçmék üçün, siz saytindan istifadé ede bilersiniz.Bu saytda Bakının müxtélif rayonlarindaki valyuta dëyişmë mëntéqëlérinin güncél dollar mazennelerini göré bilersiniz. Bu saytda hër mëntéqenin aliş vë satış qiymétleri, férqi vë ünvani göstérilir.


O'zbekistonda dollar kursu: banklarda vë valyuta almashtirish shahobchalaridagi Ən yaxşı mazenneler




O'zbekistonda dollar kursu, O'zbekiston Respublikasi Markaziy Bankining (ORMB) mueyyen etdiyi räsmi mazennelere görë hër gün dëyişir. ORMB, hër gün saat 9-da yeni mazenneleri elan edir. Lakin, bu mazenneler yalnız ORMB ilë digër banklar arasinda keçirilën valyuta mübadilélérindé istifadé olunur. Fiziki shaxslar üçün isé, seu banco özünün tétbiq etdiyi sotib olish va sotish narxlari ilé valyuta mübadilési edir. Bu narxlar ORMB-nin mazennelerindén férqli olaraq, banklarin mazenneleri gün boyu dëyişir vë banklar arasinda férqlilik göstérir. Bu sëbëbdén, dólar sotib olish va sotish narxlari banklarda müxtélifdir. Banklarin mazennelerini öyrënib, Ən sérfehli banki seçmék üçün, siz internetdéki müxtélif saytlardan istifadé ede bilersiniz. Mésélén, saytinda O'zbekiston banklarinin güncél dollar mazennelerini göré bilersiniz. Bu saytda hër bankin sotib olish va sotish narxlari, férqi vë sira göstérilir.


Valyuta almashtirish shahobchalaridagi dollar kursu isé, banklardan férqli olaraq, valyutanin tédarükü vë télabiné göré mazennelerini tétbiq edirlér. Bu shahobchalarin çoxu Toshkent shahrida yerlésir vë hër gün saat 9-dan 18-dék açiqdir. Valyuta almashtirish shahobchalaridagi dólar kursunu öyrënib, Ən sérfehli shahobchani seçmék üçün, siz saytindan istifadé ede bilersiniz. Bu saytda Toshkent shahridagi valyuta almashtirish shahobchalarinin güncél dollar mazennelerini göré bilersiniz. Bu saytda hër shahobchanin sotib olish va sotish narxlari, férqi vë ünvani göstérilir.


Türkiyedeki dolar kuru: bankalarda ve döviz bürolarındaki en iyi kurlar




Türkiyedeki dolar kuru, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) belirlediği resmi kurlara göre her gün değişir. TCMB, sua arma às 15:30'da yeni kurları ilan eder. Além disso, o TCMB é uma das várias contas bancárias que você pode usar em sua conta bancária. Gerçek kişiler için ise, her banka kendi uyguladığı alış ve satış fiyatları ile döviz işlemi yapar. Bu fiyatlar TCMB'nin kurlarından farklı olarak, bankaların kurları gün boyu değişir ve bankalar arasında farklılık gösterir. Bu sebepten, dolar alış ve satış fiyatları bankalarda farklıdır. Bankaların kurlarını öğrenip, en vantajlı bankayı seçmek için, siz internet üzerindeki çeşitli sitelerden yararlanabilirsiniz. Örneğin, sitesinde Türkiye'deki bankaların güncel dolar kurlarını görebilirsiniz. Bu sitede her bankanın alış ve satış fiyatları, farkı ve sırası gösterilir.


Döviz bürolarındaki dolar kuru ise, bankalardan farklı olarak, dövizin arz ve talebine göre kurlarını uygularlar. Bu büroların çoğu İstanbul şehrinde yer alır ve her gün saat 9'dan 18'e kadar açıktır. Döviz bürolarındaki dolar kuru öğrenip, en avantajlı büroyu seçmek için, siz sitesinden yararlanabilirsiniz. Bu sitede İstanbul'daki döviz bürolarının güncel dolar kurlarını görebilirsiniz. Bu sitede her büronun alış ve satış fiyatları, farkı ve adresi gösterilir.


Dólar kursu banklarda niyə farklıdır?




Dollar kursu banklarda farklı olmasının birçok sebebi vardır. Bunlardan bazıları şunlardır:


Bankların valyuta maliyyatlarına təsir edən amillər




Banklar, valyuta maliyyatlarını tétbiq ederken, birçox amili nazarə alirlar. Bunlar Arasinda:



  • Bankların valyuta ehtiyatları: Banklar, valyuta ehtiyatlarını artırmaq və ya azaltmaq isteyebilirler. Bu da valyuta mazennelerini tésirlédir. Mésélén, banco valyuta ehtiyatlarını artırmaq istésé, valyutanı daha bahalı satmaq vë daha ucuz almaq istéyé bilér.



  • Bankların valyuta maliyyatlarının həcmi: Banklar, valyuta maliyyatlarının həcminə görə də mazennelerini müəyyən edirlər. Mésélén, banco valyuta maliyyatlarının həcmini artırmaq istésé, valyutanı daha ucuz satmaq vë daha bahalı almaq istéyé bilér.



  • Bankların müştéri portfeli: Banklar, müştéri portfelini nazarə alaraq da mazennelerini tétbiq edirlər. Mésélén, banco müştérilérinin çoxunun valyuta almaq istémésiné görə, valyutanı daha bahalı satmaq istéyé bilér.



  • Bankların rəqabət gücü: Banklar, rəqabét gücünü artırmaq üçün də mazennelerini cəlb edici etmék istéyé bilirlér. Mésélén, banco digér banklardan daha ucuz valyuta satmaq vë ya daha bahalı valyuta almaq istéyé bilér.



Valyuta tédarükü vë télabinin rolu




Valyuta tédarükü vë télabi isé, hëm banklarda hëm dë valyuta dëyişmë mëntéqëlérindé dólar kursunu tésirlédir. Valyutanin tédarükü vë télabi isé, birçox faktora bağlıdır Bunlar arasında:



  • Ölkelerin iqtisadiyyatı: Ölkelerin iqtisadiyyatının durumu, valyuta tédarükü vë télabini tésirlédir. Mésélén, ölké iqtisadiyyatı inkişaf etdikcé, valyuta tédarükü artır vë valyuta télabi azalır. Ölké iqtisadiyyatı gerilédikcé, valyuta tédarükü azalır vë valyuta télabi artır.



  • Ölkelerin siyasi vëziyyəti: Ölkelerin siyasi vëziyyəti də valyuta tédarükü vë télabini tésirlédir. Mésélén, ölké siyasi vëziyyəti stabil olduqda, valyuta tédarükü artır vë valyuta télabi azalır. Ölké siyasi vëziyyəti qarışıq olduqda, valyuta tédarükü azalır vë valyuta télabi artır.



  • Ölkelerin maliyyé siyasəti: Ölkelerin maliyyé siyasəti də valyuta tédarükü vë télabini tésirlédir. Mésélén, ölké maliyyé siyasəti sıxıldıqda, valyuta tédarükü azalır vë valyuta télabi artır. Ölké maliyyé siyasəti yumşaldıqda, valyuta tédarükü artır vë valyuta télabi azalır.



  • Ölkelerin ticarët balansı: Ölkelerin ticarët balansı da valyuta tédarükü vë télabini tésirlédir. Mésélén, ölké ticarët balansı müsbét olduqda, valyuta tédarükü artır vë valyuta télabi azalır.Ölké ticarët balansı ménfi olduqda, valyuta tédarükü azalır vë valyuta télabi artır.



Valyutanın tédarükü vë télabi arasındaki müvazéné, dólar kursunu müəyyən edir. Valyutanın tédarükü télabindén çox olduqda, dólar kursu düşür. Valyutanın tédarükü télabindén az olduqda, dólar kursu yüksülir.


Valyuta riskinin azaldılması üçün tövsiyələr




Valyuta riski, valyutanın qiymétindéki dəyişikliklərin sizin maliyyə vəziyyətinizi zərərə salması deməkdir. Valyuta riskindén tamamilə qurtulmaq mümkün deyil, amma onu azaltmaq üçün bəzi tövsiyələr var:



  • Valyutanızı müxtélifləndirin: Bütün pulunuzu bir valyutada saxlamayın. Müxtélif valyutalara bölmék, birinin qiyméti düşsə də digərinin qiyməti yüksülürsə compensasiya etmək imkanı verir.



  • Valyutanızı sabitləşdirin: Valyutanızın qiymétini sabitləşdirmék üçün bəzi alətlərdən istifadé edin. Mésélén, forward, futures, swap vë opsiyon kimi maliyye alətləri ilé müqavilé bağlayaraq, gələcəkdéki valyuta mazennelérini sabitlǝşdirib riski azaltmaq olar.



  • Valyutanızı hedc etmék: Valyutanızın qiymétindéki dǝyişikliklér Valyutanızın qiymétindéki dǝyişikliklérə qarşı maliyyé aktivlərinizi və ya öhdəliklərinizi qorumaq üçün valyutanızı hedc etmék də bir yoldur. Hedc etmék, valyuta riskinə məruz qalan bir aktiv və ya öhdəliyin əksinə bir aktiv və ya öhdəliyin alınması deməkdir. Mésélén, dólar ilé borcunuz varsa, dólar ilé gəliriniz olsun. Böyléliklə, dollar qiyméti yüksülsé də, gəliriniz də artacaq vë borcunuzu ödǝmǝk üçün daha çox manat vermǝyǝcǝksiniz.



Xülasa e FAQ




Bu mäqalëdé, dólar kursu banklarda nécé müəyyən olunur vë Azérbaycan, O'zbekiston vë Türkiyédéki banklar vë valyuta dëyişmë mëntéqëlérindé Ən yaxşı dollar kursunu necé tapa bilersiniz, onu izah etdik. Həmçinin, valyuta riskini azaltmaq üçün bəzi tövsiyəlér verdik. Umid edirik ki, bu mäqalë sizin üçün faydalı olub. Dollar kursu ilé bağlı daha çox sualınız varsa, aşağıdakı FAQ bölmésindén istifadé edin.


Perguntas frequentes





  • Dollar kursu nécé hesablanır?



Dollar kursu, bir manatın nécǝ dollara bérabǝr olduğunu göstérir. Dollar kursunu hesablamaq üçün, manatın dollar ilé mübadilési üçün tétbiq olunan alış vë ya satış qiymétini istifadé edirik. Mésélén, bankda dollar alış qiymétinin 1.7 manat olduğunu varsayalım. Bu halda, dólar kursunu hesablamaq üçün 1-i 1.7-ǝ bölmék lazımdır. Néticǝ olaraq, dólar kursu 0,5882 olur. Bu da deməkdir ki, bir manat 0.5882 dólares bérabǝrdir.


  • Dollar kursu nécé dǝyişir?



Dollar kursu hër gün dǝyişir. Dollar kursunu dǝyişdirén Əsas faktorlar arasinda ölkelerin iqtisadiyyatı, siyasi vëziyyěti, maliyyé siyasěti, ticarët balansı, valyuta tédarükü vë télabi sayila bilǝr. Bu faktorlar valyutanın qiymétini artırmaq vë ya azaltmaq istiqametindǝ tésir edir. Valyutanın qiyméti artdıqda, dólar kursu düşür. Valyutanın qiyméti azaldıqda, dólar kursu yüksülir.


  • Dollar kursu banklarda nécé öyrénilir?



Dollar kursu banklarda öyrénmék üçün bir neçe yol var. Birincisi, bankların räsmi veb-saytlarına baxmaqdır. Seu banco öz saytında güncél dollar alış vë satış qiymétlerini elan edir. İkincisi, internetdéki müxtélif saytlardan istifadé etmǝkdır. Bu saytlar bankların dollar mazennelerini toplamaqla yanaşı, onları müqayisǝ etmék imkanı da verir. Üçüncüsü isé, bankların müştéri xidmětléri ilé bankların müştéri xidmətləri ilə əlaqə saxlamaqdır. Hər bankın öz müştéri xidməti nömrəsi vardır və bu nömrələrə zəng edərək dollar kursunu soruşa bilərsiniz.


  • Dólar kursu valyuta dəyişmə məntəqələrində necə öyrənilir?



Dollar kursu valyuta dəyişmə məntəqələrində öyrənmək üçün də bir neçe yol var. Birincisi, valyuta dəyişmə məntəqələrinin rəsmi veb-saytlarına baxmaqdır. Hər məntəqenin öz saytında güncel dollar aliş vë satış qiymétlerini elan edir. İkincisi, internetdéki müxtélif saytlardan istifadé etmǝkdır. Bu saytlar valyuta dëyişmë mëntéqëlérinin dollar mazennelerini toplamaqla yanaşı, onları müqayisǝ etmék imkanı da verir. Üçüncüsü isé, valyuta dëyişmë mëntéqëlériné zǝng edǝrǝk dólar kursunu soruşmaqdır.Hër mëntéqenin öz telefon nömrési vardır vë bu nömréléré zǝng edǝrǝk dollar kursunu öyrénǝ bilersiniz.


  • Dollar kursu banklarda vë valyuta dëyişmë mëntéqëlérindé eyni olurmu?



Dollar kursu banklarda vë valyuta dëyişmë mëntéqëlérindé eyni olmur. Banklar, valyuta maliyyatlarını tétbiq ederken, birçox amili nazaré alirlar. Valyuta dëyişmë mëntéqëléri isé, valyutanin tédarükü vë télabina göré mazennelerini tétbiq edirlér. Bu sëbëbdén, banklarin vë valyuta dëyişmë mëntéqëlérinin dollar kursu férqli olur. Əks halda, aralarinda arbitraj imkanı yaranar vë bu da dollar kursunu tésirléyér.


  • Dollar kursu ilé bağlı Ən yaxşı sayt hansıdır?



Dollar kursu ilé bağlı Ən yaxşı saytın hansı olduğunu deyib, konkret cavab vermék çox çétindir. Çünki, hër saytın öz üstünlükléri vë çatışmazlıqları var. Lakin, dollar kursunu öyrénmék üçün istifadé edilén Ən popular saytlardan bǝziléri bunlardır:



  • : Bu sayt Türkiyédéki banklarin vë döviz bürolarının güncel dollar kurlarını göstérir.



  • : Bu sayt Bakının müxtélif rayonlarindaki valyuta dǝyişmǝ mǝntǝqǝlǝrinin güncel dollar kurlarını göstérir.



  • : Bu sayt O'zbekistondaki banklarin güncel dollar kurlarını göstérir.



  • : Bu sayt Azérbaycandaki banklarin güncel dollar kurlarını göstérir.



Bunların yanında, gibi uluslararası siteler de dünya genelindeki dollar kurlarını gösterir.


Bu saytların hər biri dollar kursu ilə bağlı faydalı məlumatlar və analizlər təqdim edir. Lakin, bu saytların verdiyi dollar kurları, banklar və valyuta dəyişmə məntəqələrindəki kurlardan farklı ola bilər. Bu səbəbdən, dólar alış və satışı etməzdən əvvəl, müvafiq bank və ya məntəqənin güncel dollar kursunu soruşmaq lazımdır.


Bu məqaləni oxuduğunuz üçün təşəkkür edirik. Dollar kursu ilə bağlı suallarınız varsa, bizimlə əlaqə saxlayın. Sizin üçün kömǝk etmǝk istǝyirik. 0517a86e26


0 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page